Blogg, Skjeggkre

Er skjeggkre-problemene løst?

De siste dagene har vi kunne lese utallige artikler med titler som «Jubler over skjeggkre-gjennombrudd», «Norske forskere tror skjeggkre-problemene er løst» og «Ny forskning: Slik blir du kvitt skjeggkre». Tilsynelatende er skjeggkre-problemene løst..?

Advion Cockroach Gel

Folkehelseinstituttet (FHI) har i lang tid jobbet med et millionprosjekt for å finne en effektiv måte å bekjempe skjeggkre på. Norsk hussopp forsikring er en av aktørene som har vært tungt inne i prosjektet.

Advion cockroach gel
Advion Cockroach gel

Den 17.01.19 annonserte FHI at de endelig har fått det store gjennombruddet. Dette gjennombruddet var Advion Cockroach Gel. Dette er et velprøvd produkt som har blitt benyttet mot kakerlakker i lang tid. FHI har gjort forsøk som viser at bestanden av skjeggkre senkes dramatisk hvis man «peprer» huset med dette. Det har blitt plassert ut en liten mengde gel punktvis langs listene i huset. Ulempene med denne behandlingsmetoden er mange:

  • Bør ikke brukes hvis det er barn eller husdyr til stede
  • Krever kontinuerlig oppfølging (påfyll/bytte av gel)
  • Man må fjerne alle andre matkilder (matrester, papir, mm.)
  • Dreper kun de som spiser åtet, og ikke øvrige individer (slik som for eksempel åtemiddel til maur fungerer)
  • Tar ikke knekken på eggene som vil klekkes med tiden.

Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam har følgende å si om Advion Cockroach Gel til Huseierne:

– Vi har mange forskjellige gifter som tar knekken på et skjeggkre. Det er kjempelett, for de tåler jo omtrent ingenting. Det er flott at man nå har fått godkjent et middel som kan brukes mot skjeggkre. Man har nemlig ikke lov til å bruke andre midler mot skjeggkre før det er vist å ha effekt mot dette insektet og at det er godkjent til slik bruk, men jeg tror vi er langt unna noe stort gjennombrudd som dette er blitt omtalt som.

Vi har i dag ingen god og enkel måte å utrydde de på, og den nye måten er ikke noe bedre enn andre måter som er presentert, men vi venter på dokumentasjonen fra Folkehelseinstituttet som kan endre på dette synspunktet.

«Jeg tror vi er langt unna noe stort gjennombrudd som dette er blitt omtalt som»

Kolbjørn Mohn Jenssen i Mycoteam

Vi i Skjeggkrebloggen følger debatten tett og stiller oss avventende til ytterligere dokumentasjon fra FHI, vedrørende hvordan denne giften skal revolusjonere bekjempelsen av skjeggkre.

Advion Cockroach Gel synes for øyeblikket å være et supplement for skadedyrbekjempere i Norge i kampen mot skjeggkre. Det er av vår oppfatning at Advion Cockroach Gel alene ikke kan bekjempe skjeggkre. Bekjempelsen må fremdeles bestå av limfeller med lokkemiddel, og andre tiltak som tetting av sprekker og reduksjon av fukt. Eventuelt kan bruk av gift vurderes i hvert enkelt tilfelle.

Advion Cockroach Gel vil ikke komme i salg for forbrukere, men vil være forbeholdt godkjente skadedyrbekjempere.

Tagged , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *