Skjeggkre

Hva er Skjeggkre?

Skjeggkre spres med rekordfart i landet vårt. Svært mange boligeiere melder fortvilet at de observerer ukjente insekter i huset sitt. Vi vil her forklare hva skjeggkre er og hvilke hus som oftest blir rammet. Samt hvordan skille skjeggkre fra sølvkre. Vi vil og snakke om hvorfor skjeggkre regnes som et skadedyr.

Lest denne? Hvordan bli kvitt skjeggkre

Skjeggkre
Ctenolepisma Longicaudata

Skjeggkre (Ctenolepisma Longicaudata) ble først offisielt oppdaget i Norge i 2013, og har siden spredd seg i rekordfart i norske boliger. Skadedyreksperter anslår at 50% av alle boliger vil være rammet i løpet av få år.

I Norge lever skjeggkre kun innendørs og må derfor komme inn i huset via noe annet. Eksempelvis kan skjeggkre følge møbler, kofferter eller emballasje (papp/papir). Skjeggkre sprer seg relativt fritt i blokk, borettslag, rekkehus m.fl. Dette da de forflytter seg via elektriske komponenter, kabelgater, langs rør og gjennom rørgjennomføringer. Det er derfor sannsynlig at hvis en boenhet i et slikt bygg blir rammet vil de øvrige og bli det før eller siden. I slike tilfeller er det viktig at alle jobber på lag for å bekjempe problemet.

Skjeggkre er sensitiv for lave og høye temperaturer. Utvikling og aktivitet begrenses kraftig ved temperaturer under 16 grader og stanser helt ved 11 grader. Temperaturer over 26 grader begrenser også levetiden betraktelig, og de dør etter en time hvis de utsettes for 41 grader.

Skjeggkre når voksenstadiet etter cirka 3 år. De vil da være 10 – 18mm lang. De er mørk grå av farge og har lange «antenner» foran og bak.

Skjeggkre er relativt altetende.  De lever primært av å spise plante- og dyremateriale, papir, brødsmuler, mel, matrester, døde insekter, tørre blader eller andre organiske materialer.

Sølvkre eller skjeggkre?

Mange er usikre på om det er skjeggkre eller sølvkre (sølvdyr/sølvfisk) de har fått i hus. Det er en vanlig myte at skjeggkre kan klatre og sølvkre ikke kan. Både skjeggkre og sølvkre har klør som gjør det mulig for dem å klatre. Men sølvkre er mer avhengig av fukt, som man i større grad finner på gulvet, derfor holder de seg stort sett bare der. Skjeggkre derimot kan man finne over alt ettersom de ikke er like fuktavhengig. Denne informasjonen alene er altså ikke nok til å identifisere om det er snakk om skjeggkre eller sølvkre. Men finner man kre i skuffer, skap, på vegger og i tak, så er det trolig snakk om skjeggkre.

Svært mange av våre kunder tror innledningsvis at de har fått sølvkre. Sølvkre er relativt uproblematisk å håndtere, da disse er helt avhengig av fukt. Sølvkre er ofte et tegn på et fuktproblem. Løser man fuktproblemet forsvinner sølvkreene. Skjeggkre i voksen alder klarer seg derimot uten tilgang på fukt over lang tid.

Skjeggkre og sølvkre er relativt like utseendemessig. En stor forskjell er likevel enkel å se: skjeggkre har svært lange haletråder, gjerne lengre enn selve kroppslengden. Sølvkre derimot har haletråder som er cirka halve kroppens lengde, eller kortere (se bilder lengre ned). Det er dog viktig å presisere at haletråder og antenner har lett for å knekke, og man kan da forveksle skjeggkre med sølvkre. Det er derfor lurt å undersøke flere individer for å være sikker.

Størrelse

Skjeggkre blir synlig større enn sølvkre:
Skjeggkre: 15-19mm.
Sølvkre: 7-12mm.

Farge

Skjeggkre: Mørk grå med mørke flekker
Sølvkre: Grå/sølv (betydlig lysere enn skjeggkre)

Skjeggkre størrelse farge

Skadedyr?

Skjeggkre forårsaker ingen betydelig skade på bygningsmasser og gjør heller ingen skade på mennesker. Skjeggkre biter ikke. Grunnen til at skjeggkre defineres som et skadedyr er at det oppleves svært psykisk belastende å ha dem i hus. Flere ytrer også bekymring over å kunne spre skadedyrene videre til eksempelvis arbeidsplass eller andres bolig.

bøker skjeggkre
Viser bøker som er angrepet av skjeggkre

Man betegner også skjeggkre som skadedyr på grunn av skadepotensialet det kan ha å få slike dyr i museum og bibliotek. Dette fordi skjeggkre blant annet spiser papir, og kan følgelig gjøre stor skade på bøker og andre verdifulle verk.

Skjeggkre er nattaktive ettersom de primært kommer frem når det er mørkt. Det kan derfor gå lang tid før de blir oppdaget. Når man skrur på lyset vil man kunne se dyr som piler over gulvet for å gjemme seg på et mørkt sted. Skjeggkre trives typisk under listverk, kjøkkeninnredning, baderomsinstallasjoner, vaskemaskin mm. Dette vil være «hotspots» for utplassering av limfeller.

Oppdaget skjeggkre i boligen din? Dekkes det av forsikringen?

Kilder

Folkehelseinstituttet

Huseiernes landsforbund

Egne observasjoner og felterfaringer

Ta kontakt med oss HER hvis du behøver mer informasjon om skjeggkre eller har andre spørsmål.

Tagged , , , , , ,

2 thoughts on “Hva er Skjeggkre?

 1. Supert artikkel! 🙂

  Jeg har en relativt verdifull samling av gamle bøker (fra 1800-tallet), bør jeg iverksette noen ekstra tiltak? Vi har sett noen kre i huset, men ikke sikker på om det er skjegg eller sølv.

  1. Takk for det. 🙂

   Det første du bør gjøre er å identifisere om det er skjeggkre eller sølvkre du har i boligen. Har du primært sett dem på baderom og andre våtrom er det mye mulig «bare» sølvkre. Men da kan dette være en indikasjon på et luktproblem som bør undersøkes nærmere.

   Har du sett kre andre steder i boligen din er det trolig skjeggkre. Min anbefaling da er å plassere ut hvite limfeller i hele boligen din for å kartlegge problemet.

   Er det skjeggkre kan dette utgjøre en reell fare for boksamlingen din. Som du ser av bildet over så kan de spise relativt mye av bøkene hvis de får god tid på seg. Mitt råd er å plassere ut limfeller i og rundt bokhyllen og se om det er kre der. Hvis det er det kan du kontakte oss så skal vi guide deg videre.

   Bare å ta kontakt med oss om du har ytterligere spørsmål.

   Mvh
   Fredrik
   Skjeggkrebloggen.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *