Skjeggkre

Hvordan bli kvitt Skjeggkre?

  • Det er ikke ønskelig at mennesker og husdyr blir utsatt for giftstoffer.
  • Giften som tradisjonelt brukes mot skjeggkre (Permetrin) kan virke avskrekkende på skjeggkreene, slik at de trekker vekk fra det behandlede området. Man risikerer at problemet sprer seg til større deler av boligen. Man risikerer også på sikt en resistens mot middelet.

I begynnelsen av 2019 ble Advion Cockroach gel godkjent som pesticid mot skjeggkre. Dette er ikke i salg for forbrukere og man er nødt til å gå til profesjonelle skadedyrbekjempere for å behandle boligen med dette produktet.

Vi har skrevet en egen artikkel om denne giften: Er skjeggkre-problemene løst?

Kulde og varme-behandling

Skjeggkre tåler temperaturendringer dårlig. Dyrene dør etter 2 timer ved 41 grader. Ved 50 grader dør de mer eller mindre umiddelbart. Det er få studier på hva som skjer ved frysing, men det er nærliggende å tro at de ikke vil tåle minusgrader særlig godt. Varme/kulde-behandling er vurdert av FHI til å være et godt lokalt tiltak, men vanskelig å gjennomføre på en hel bolig. Dette da skjeggkreet klarer å gjemme seg på steder hvor man ikke når fram med behandlingen. Det er også byggtekniske utfordringer ved å skulle varme opp- eller kjøle ned en hel bolig til de temperaturer som må til.

I sum viser rapporten til Folkehelseinstituttet at en kombinasjon av tiltakene gir best effekt.

Identifisering

Det aller første steget i prosessen er å identifisere at det er skjeggkre du har fått i boligen din. Dette kan gjøres ved å sammenligne med bilder som er tilgjengelig på nettsiden vår, eller nettet forøvrig. Eller du kan ta et bilde og sende inn til oss på [email protected] så skal vi ta en vurdering av det – gratis så klart.

Har du sett artikkelen vår Hva er Skjeggkre? Her finner du bilder som illustrerer forskjellen på skjeggkre og sølvkre.

Kartlegging

Når du har fått bekreftet at du har fått skjeggkre i din boligen må man kartlegge problemet. Dette gjøres ved bruk av limfeller uten lokkemiddel. Grunnen til at man ikke skal bruke lokkemiddel i startfasen, er at det kan gi et uriktig inntrykk av omfanget. Lokkemiddel er derimot helt avgjørende i neste fase; bekjempelse.

Før man går i gang med limfeller til kartlegging er det viktig å gjøre rent. Limfellene er ekstremt klebrige og vil nærmest suge til seg støv fra boligen. Det er derfor viktig at det er så støvfritt som mulig der hvor fellene blir plassert. Blir limfellene fulle av støv blir de naturligvis ubrukelige.

Boligen må holde en normal innetemperatur under hele kartleggingsfasen. Dette da skjeggkreets aktivitet endres ved temperaturendringer. Vi anbefaler at boligen mørklegges så godt som mulig på nattestid, ettersom at skjeggkre liker seg best i mørket.

Man må benytte minimum en felle pr rom, men vi anbefaler to til tre. I større rom som stue/kjøkken bør man ha en felle pr vegg.

Etter at limfellene har stått ute i cirka en måned er det på tide å samle dem inn og telle fangsten. Man vil da få et inntrykk av hvilke deler av boligen som er hardest rammet og hvor man skal fokusere videre behandling. (Tips: er det vanskelig å se kreene i de sorte fellene kan det hjelpe å skråbelyse med en lommelykt).

Loggfør alle funn slik at du har disse når neste fase er avsluttet.

Bekjempelse av Skjeggkre

Formålet med bekjempelsen er å redusere bestanden til et nivå hvor det ikke er plagsomt. Pr i dag finnes det ingen kjente metoder for å utrydde skjeggkre. Flere useriøse aktører hevder å ha funnet metoder for å utrydde skjeggkre – dette stemmer ikke. De pøser gjerne på med gift som vil kamuflere problemet en periode, samt å spre det til hele boligen.

Metoden som vi i Skadedyr.net anbefaler involverer ingen bruk av gift.

Renhold er et viktig tiltak

Et viktig tiltak er å holde det rent i boligen. Man bør støvsuge så ofte som mulig og la færrest mulig gjenstander stå på gulvet og lage gjemmesteder for skjeggkreene. Videre så anbefales det å minske skjeggkreenes tilgang til føde. Opplever du at de kommer seg inn i skuffer og skap hvor det oppbevares mat må du vurdere å plassere all mat i lufttette beholdere.

Vi anbefaler utplassering av sorte limfeller med lokkemiddel under hele prosessen. Limfellene vil gi en god indikasjon på utviklingen av populasjonen. Under bekjempelsen anbefaler vi som et absolutt minimum tre-fire limfeller per rom.

Limfellen har sort farge for å gjøre de mer attraktiv for skjeggkreene som trives i mørket. Lokkemiddelet er 100% giftfritt og består av pulveriserte tørkede insekter, som skjeggkreene tiltrekkes mot. I følge FHI sine undersøkelser så mangedobler lokkemiddel fangsten i limfeller.

I kartleggingsfasen har du forhåpentligvis fått et godt inntrykk av hvor i boligen problemet er størst. Det er her du skal ha størst fokus, både med renhold og limfeller. Har du oppdaget et sted hvor det er mange nymfer, altså svært små insekter, så kan det være her de legger eggene sine. Da vil dette være et sted som fortjener ekstra oppmerksomhet.

Det har vist seg at limfeller fungerer best når det er ro i huset. Så det er anbefalt å plassere ut rikelig med limfeller før man f.eks reiser på ferie. Still så temperaturen opp til normal innetemperatur (20-24 grader) og lukk alle gardiner før man reiser bort. Man ønsker med dette å gjøre forholdene ideelle for skjeggkreene, slik at de kommer ut fra gjemmestedene sine og går i limfellen.

Skjeggkre er kannibaler, så døde skjeggkre i limfellene fungerer som lokkemiddel i seg selv. Så hvis limfellen fremdeles er klebrig så er det bare en fordel om den inneholder døde kre.

Veien videre

Veien videre…

Behandlingen er en løpende prosess som forhåpentligvis vil redusere bestanden til et slikt nivå at man i det daglige ikke merker noe særlig til problemet. Vi anbefaler at limfellene byttes ut med et intervall på cirka 2-4 måneder, eller når de ikke er tilstrekkelig klebrig lengre. Vi anbefaler å alltid benytte lokkemiddel i fellene for å få maksimal effekt.

Produkter

Produktene omtalt her får du kjøpt billigst hos Skadedyr.net. Vi tilbyr prisgaranti og fri frakt på alle ordre over 500,-.

Har du spørsmål eller trenger hjelp, kontakt oss!

Tagged , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *