Blogg, Skjeggkre

Hvordan unngå å få Skjeggkre?

Svært mange norske boliger har nå fått skjeggkre. Men hvordan kan man forebygge/unngå å få disse i hus? Vi vil i denne artikkelen se på tiltak og rutiner som kan forebygge at også du får skjeggkre.

Har du oppdaget skjeggkre i boligen din? Les hvordan du kan redusere bestanden.

Papp

Papp skjeggkre gjemme seg
Her kan det mange gode gjemmeplasser

Det er velkjent at skjeggkre spres gjennom blant annet pappemballasje som benyttes i varetransport. Dette kan være eksempelvis møbler, hvitevarer, mindre forsendelser i posten og så videre. Pappen er ofte bygget opp på en slik måte at papplaten består av mange tusen små «tuneller». Disse er perfekte gjemmesteder for skjeggkre. Og når man da får varen i hus og pakker denne ut får kreet mulighet til å stikke av inne i huset ditt. Tiltaket er derfor at alle pappemballerte varer bør pakkes opp utendørs og så kastes pappen direkte.

Renhold

Renhold er effektivt for å minske skjeggkreenes tilgang til føde. Vi anbefaler å støvsuge så ofte man orker det. Dersom du tror eller vet at du har fått skjeggkre, så bør posen legges i en tett pose og helst fryses eller kastes. Da sikrer man at egg, nymfer eller voksne skjeggkre dør og ikke får muligheten til å ta seg ut av støvsugeren igjen. Har man fått noen enkeltindivider i hus kan man være heldig å få tatt dem på denne måten, før de får muligheten til å reprodusere seg.

Støvsuge skjeggkre
Støvsuge fremfor å vaske med vaskevann

Å vaske ved bruk av vann bør reduseres til et absolutt minimum. Dette da fukt gir bedre levekår for skjeggkre. Vi anbefaler tørrmopp så langt det lar seg gjøre.

Bagasje i forbindelse med reising

Når man er ute på reise bør koffert og andre gjenstander ikke plasseres på gulvet. Få dette opp på en stol eller bord. Dette minsker muligheten for å få med deg en eller flere blindpassasjerer hjem. Dette kan være forebyggende på andre skadedyr enn skjeggkre: veggdyr og kakerlakker. Veggdyr er forøvrig et sterkt økende problem som bør tas på alvor.

Når man kommer hjem kan man gjøre tiltak som å fryse bagasjen før den pakkes ut. Den kan og varmebehandles ved bruk av eksempelvis en hårføner. Man kan og kaste alt tøy direkte inn i vaskemaskin eller tørketrommel. Skjeggkre er svært følsom for temperaturendringer. Man kan og pakke opp utendørs for så å riste ett og ett plagg før det tas med inn.

Tette mot tilstøtende boenheter

Blokk leilighet rekkehus skjeggkre
Skjeggkre spres fra en leilighet til en annen

Bor du i rekkehus eller blokk har du en betydelig større sjanse for å få skjeggkre. Dette da skjeggkre enkelt tar seg mellom boenhetene via små sprekker eller gjennom trekkrørene til det elektriske anlegget. Det er mulig å gjøre tettetiltak, men her anbefaler Skjeggkrebloggen.no å hyre inn profesjonelle, da dette er en omfattende jobb. Dette er noe som burde gå via styret slik at det blir en koordinert innsats.

Fukt

Særlig nymfene og eggene til skjeggkre er avhengig av fukt for å trives. Grunnen til dette er at nymfene enda ikke har utviklet skjell og går derfor rundt med «bar hud». Ved å eliminere fukt vil man derfor gjøre det vanskeligere for skjeggkreene å formere seg. Hvis du har rom som har høy luftfuktighet anbefaler vi å gå til anskaffelse av en luftavfukter. Denne tar fuktigheten og gjør den om til vann som igjen går ut i sluken.

Tette sprekker

Skjeggkre liker ikke lys. De søker derfor mot mørke steder når dagslyset kommer. Disse stedene kan typisk være under og bak gulvlister, sprekker under dørterskel, under badekar, under kjøkkeninnredning, med mer. Disse stedene kan man gjøre mindre tilgjengelig for skjeggkreene ved å tette sprekkene. Metodene for å gjøre dette er mange, men skal man gjøre det er det en relativt omfattende jobb.

Skal man tette langs gulvlistene anbefales det i utgangspunktet å ta alle listene av for så å fuge bak listene. Å demontere listverk er ikke en enkel oppgave, de blir lett skadet og ødelagt. Dessuten er det flere som rapporterer mindre og ingen effekt av disse tiltakene. Skjeggkreene finner seg bare andre steder å gjemme seg. For det er enkelte steder hvor det ikke er mulig å tette. Eksempelvis under kjøkkeninnredningen:

Under sokkellisten finner man ofte skjeggkre.

De fleste moderne kjøkkeninnredninger har sokkellister som er avtagbar. Disse skal forbli avtagbar for å lett komme til under kjøkkenskapene, og de kan derfor ikke fuges igjen. Under her finner man ofte mye skjeggkre, da de her ofte har god tilgang på mat (smuler, matrester mm.), og at det er mørkt hele døgnet. Derfor anbefaler vi å plassere ut rikelig med limfeller under kjøkkeninnredningen. Her kan limfellene stå i lang tid uten å måtte byttes ut, da de blir stående uten at de fylles opp med støv eller andre ytre påvirkninger. Går det skjeggkre i fellene trenger du ikke bytte dem ut. Døde insekter fungerer som lokkemiddel for levende skjeggkre, da de er altetende. Å ha limfeller stående under kjøkkeninnredningen permanent vil være et godt forebyggende tiltak.

Besøk

Når det gjelder spredning av skjeggkre er det to ubehagelige temaer mange tenker på. Jeg har skjeggkre – kan jeg spre dem til dem jeg besøker? Og: Jeg venter besøk fra noen som har skjeggkre – vil de spre skjeggkre til mitt hjem?

For å ta det første først. Ja, i teorien kan man jo det. Men potensialet er størst om du skal ha med deg bagasje. Da gjelder følgende råd for deg som besøkende:
-Sørg for at kofferten er ren. La den gjerne stå lagret i et kaldt rom, eventuelt frys den før du pakker.
-Alt du pakker ned rister du før du legger det i kofferten.
-Vær ærlig med de du reiser til. Fortell dem om problemet du har hjemme, så har de en mulighet til å eventuelt iverksette tiltak. Sjansen for at de allerede har det vil jo snart være 50%, så godt mulig dere bare finner ut at dere har et felles problem.

Når det gjelder å ta i mot noen som har skjeggkre i boligen sin, så er svaret også her så klart ja. De kan ha med seg skjeggkre i kofferten, vesken, i papirbunken, mm. Men man skal og huske på at det primære spredningskilden for skjeggkre trolig ikke stammer fra besøk. Den stammer primært fra varetransport. Og sjansene for at du allerede har det i hus er relativt store, selv om du ikke har merket noe enda.

Ikke avlys jula på grunn av skjeggkre…

Håpet vårt er at folk har et balansert forhold til akkurat dette. Det er fornuftig å gjøre enkle tiltak for å minimere sjansene for spredning. Men å avlyse julebesøket på grunn av familiemedlemmer har fått skjeggkre vil være unødvendig og synd. Det finnes nemlig kjente eksempler på at dette har skjedd.

Tagged , , , , ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *