Skjeggkre

Hvordan bekjempe skjeggkre med limfeller og limrull

Limfeller og limrull er den foretrukne måten å detektere, identifisere og bekjempe skjeggkre og sølvkre på. Men hvordan limfellene og limrullen benyttes er helt avgjørende for hvor god effekt du får.

Antall norske boliger som er rammet av skjeggkre har eksplodert de siste årene. Forskere har kommet fram til at bruk av forgiftet åte kan fjerne opp til 90% av populasjonen i løpet av måneder, men denne metoden har flere begrensninger.

I denne artikkelen vil vi ta for oss det sikreste og mest tradisjonelle virkemiddelet mot skjeggkre, limfeller og limrull.

Limfeller eller limrull til skjeggkre?

Først må vi se litt på forskjellen på limrull og limfeller. Med en limrull har du muligheten til å sette opp en barriere, eksempelvis foran en dør. Dette vil effektivt begrense spredningen fra ett rom til et annet. Ulempen er at den trolig blir tråkket i stykker i løpet av kort tid. Men dette er et godt virkemiddel før man reiser bort en periode. Limrull er i tillegg svært raskt å plassere ut.

Limrull kan man og feste rundt bena til sengen, og på den måten hindre skjeggkre (og veggedyr) å klatre opp i sengen. De kan fremdeles klatre opp langs veggen, men dette løser man ved å dra sengen litt ut fra veggen.

Limfeller på sin side er det vanligste produktet til bekjempelse av skjeggkre. Fellene er det beste virkemiddelet for avdekking av skjeggkre og gir god mulighet til identifisering. Limfellene er og veldig enkle å bytte når de er fulle eller har mistet sin effekt, ettersom de ikke sitter fast.

Limfeller og limrull har altså to litt forskjellige bruksområder, og bør derfor brukes i kombinasjon.

Renhold og plassering av limfeller

Før man plasserer ut limfeller eller limrull er det svært viktig å støvsuge godt. Støv er den primære årsaken til at disse produktene mister sin effekt.

limfelle langs vegg til skjeggkre
Limfeller plasseres langs ytterkanten av rommet

Plassering av limfeller er ingen eksakt vitenskap. Men erfaring viser at skjeggkre i all hovedsak forflytter seg langs ytterkantene av rommene. Derfor er det naturlig at limfellene plasseres langs fotlistene.

Men er det observert skjeggkre andre steder, kan fellene egentlig plasseres hvor som helst. Skadedyr.net sine limfeller kommer med en limremse under fellen, som muliggjør å feste dem på vegger og i tak om ønskelig. Denne limremsen bidrar og til å holde fellen på plass, men er helt valgfri å bruke.

Få skjeggkreene frem

Når man ønsker å fange skjeggkre i limfeller eller limrull, er det paradoksalt nok lurt å gjøre forholdene for skjeggkre best mulig. Dette da man ønsker å trekke skjeggkreene ut fra gjemmestedene sine og inn i fellene.

  • Hold temperaturen høy – 22 til 26 grader er perfekt – la varmekablene stå på
  • Steng lyset ute – lukk gardiner, eventuelt dekk til vinduene
  • Ro i boligen øker aktiviteten, derfor fanger man best når man er bortreist og huset står tomt
  • Fjern andre matkilder – plasser gjerne tørrvarer i lufttette bokser/kasser
mørkt rom for skjeggkre
Skjeggkre trives i mørket – lukk gardinene og aktiviteten øker

Hvor ofte må produktene byttes?

Limfeller har typisk en levetid på rundt 3 måneder. Men plasseres limfellene et sted hvor de står helt skjermet, eksempelvis under kjøkkeninnredningen, kan de virke lengre. Det er i all hovedsak støv som ødelegger fellene. Men også sollys bryter ned limflaten når de blir stående så lenge som et halvt år.

Husk: døde skjeggkre fungerer som lokkemiddel, så selv om det er gått flere kre i fellen så betyr ikke det at den må byttes. De fungerer faktisk bedre med døde kre.

Tagged ,

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *